Irán trvá na tom, že chce naspäť svoj trhový podiel

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 15:07 • 2 min
Irán trvá na tom, že chce naspäť svoj trhový podiel

DUBAJ - Irán vyzval ostatných producentov ropy, aby pokračovali v rokovaniach o zmrazení ťažby s cieľom podporiť ceny, ale trvá na tom, že má právo svoju ťažbu nebrzdiť.

slovakia

left justify in out

"Podporujeme spoluprácu medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a krajinami, ktoré nie sú členmi OPEC-u, a snahu stabilizovať trh s ropou. Vyzývame všetkých producentov, aby pokračovali v rokovaniach," povedal v pondelok iránsky guvernér OPEC-u Hossein Kazempour Ardebilli po tom, ako nedeľňajšie rokovania v Dauhe stroskotali.


Predstavitelia Iránu sa na rokovaniach nezúčastnili. Ardebilli ďalej povedal, že Irán dal jasne najavo, že chce opätovne získať svoj podiel na trhu s ropou, ktorý stratil, keď na krajinu boli uvalené sankcie. Podľa jeho vyjadrenia pozíciu Teheránu podporuje väčšina členov OPEC-u aj krajín, ktoré nie sú členmi kartelu.


Ak by sa Irán podieľal na navrhovanom zmrazení ťažby, podľa Ardebilliho by to fakticky znamenalo, že by voči sebe sám naďalej uplatňoval sankcie. V zrejmej narážke na Saudskú Arábiu dodal, že tí, ktorí odmietajú zrušenie sankcií voči Iránu, navrhli zmrazenie ťažby na úrovni januára 2016 s iluzórnou predstavou, že Irán nemá inú možnosť ako tento návrh akceptovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies