Irán stanovil podmienky pre prípadné stretnutie s Trumpom

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 10:43 • 2 min
Irán stanovil podmienky pre prípadné stretnutie s Trumpom

TEHERÁN - Irán stanovil dve podmienky, za akých by sa mohlo uskutočniť stretnutie iránskeho vedenia s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý ponúkol schôdzku kedykoľvek a bez akýchkoľvek podmienok.

slovakia

left justify in out

Hamíd Abútálebí, poradca iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, napísal vo svojom vyhlásení na sieti Twitter, že Trump by mal najprv odvolať odstúpenie Spojených štátov od zmluvy o iránskom jadrovom programe a zrušiť nové sankcie uvalené na Irán. Išlo o vôbec prvú reakciu Iránu na Trumpovu ponuku, uviedla tlačová agentúra DPA.

 

"Vrátiť sa k jadrovej dohode, skoncovať s nepriateľskými slovami a rešpektovať iránsky ľud," napísal Abútálebí vo svojom tvíte.

 

Trump v pondelok nečakane vyhlásil, že by sa "určite stretol" s iránskym prezidentom Rúháním, ak by s tým druhá strana súhlasila. Podľa vlastných slov by to urobil bez stanovenia akýchkoľvek "predbežných podmienok".

 

Trump uviedol na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Giuseppem Contem, že verí v prospešnosť takýchto stretnutí. Poukázal pritom na prínos svojich nedávnych schôdzok so severokórejským vodcom Kim Čong-unom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Trump taktiež varoval, že Iránu nesmie byť nikdy dovolené vlastniť jadrové zbrane.

 

Agentúra AP pripomína, že americký prezident sa v minulých týždňoch zameral na iránsku hrozbu a došlo aj k vzájomnej slovnej prestrelke medzi Washingtonom a Teheránom. V jej pozadí je jednostranné odstúpenie Spojených štátov od kľúčovej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, o ktorom Trump rozhodol v máji tohto roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona