Irán, Rusko a Turecko sa dohodli na mechanizme monitorovania prímeria v Sýrii

NETKY.SK • 24 Január 2017, 12:18 • 2 min
Irán, Rusko a Turecko sa dohodli na mechanizme monitorovania prímeria v Sýrii

ASTANA - Irán, Rusko a Turecko dosiahli dnes dohodu o mechanizme monitorovania prímeria v Sýrii. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj v iránskej delegácii zúčastňujúcej sa na rokovaniach o upevnení režimu prímeria, ktoré sa od pondelka konajú v kazašskej Astane.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

O samotnom záverečnom komuniké schôdzky sa ešte stále rokuje, spresnil iránsky zdroj.

 

Rusko a Turecko ako garanti prímeria vyhláseného v Sýrii na sklonku decembra minulého roku spoločne s Iránom zahrnuli svoje plány na vypracovanie trojstranného mechanizmu monitorovania dodržiavania prímeria v Sýrii do záverečného komuniké schôdzky v Astane. Cieľom tohto mechanizmu je nielen kontrola dodržiavania prímeria, ale aj odvrátenie rizika akýchkoľvek provokácií, píše sa v návrhu komuniké, ktoré dostal k dispozícii TASS.

 

Turecká tlačová agentúra Anadolu uviedla, že toto oznámenie je prvým znamením pokroku dosiahnutého v druhý deň rokovaní medzi sýrskou vládnou delegáciou a zástupcami povstaleckých frakcií, ktoré sa konajú v Astane.

 

Anadolu spresnila, že spomínaný mechanizmus by mal trojici krajín Irán, Rusko a Turecko umožniť okamžite reagovať na správy o porušovaní prímeria a zastaviť úroky, a to "využitím svojho vplyvu" na daného porušovateľa.

 

Anadolu svojou správou nepriamo potvrdila aj informácie z ruských zdrojov, že táto dohoda bude súčasťou spoločného záverečného vyhlásenia zo schôdzky, na ktorom sa ešte stále pracuje.

 

Rokujúce krajiny zároveň považujú za nevyhnutné, aby sa sýrska ozbrojená opozícia odtrhla od teroristov napojených na sieť al-Káida. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies