Irán robí nábor medzi afganskými deťmi, aby bojovali v Sýrii

NETKY.SK • 1 Október 2017, 12:58 • 2 min
Irán robí nábor medzi afganskými deťmi, aby bojovali v Sýrii

KÁBUL - Irán robí nábor medzi afganskými deťmi, aby sa po boku vládnych síl zapojili do boja v sýrskom konflikte, ktorý si od roku 2011 vyžiadal už viac ako 450.000 obetí na životoch.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnes vydanú správu ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

 

Nábor medzi deťmi vykonávajú príslušníci elitných iránskych Revolučných gárd a po výcviku ich zaraďujú do špeciálnej 14.000-člennej afganskej divízie bojujúcej pod iránskym vedením na strane sýrskych vládnych síl.

 

V správe HRW sa tiež uvádza, že pracovníkom tejto organizácie sa v Iráne podarilo identifikovať osem hrobov patriacich afganským deťom, ktoré bojovali a zahynuli v sýrskom konflikte.

 

Riaditeľka HRW pre Blízky východ Sarah Leahová-Whitsonová uviedla, že Irán by mal voči "osobám zodpovedným za nábor afganských detí do ozbrojených zložiek vyvodiť zodpovednosť" a celý proces okamžite zastaviť.

 

Podľa správy HRW iránske Revolučné gardy robia nábor medzi afganskými utečencami, pričom rodinám zahraničných bojovníkov, ktorí "zahynú v boji, utrpia zranenie alebo padnú do zajatia" ponúkajú iránske občianstvo.

 

Iránske ministerstvo vnútra uviedlo, že v súčasnosti sa v Iráne nachádza približne 2,5 milióna afganských utečencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies