Irán prvýkrát plní reaktor vlastným jadrovým palivom

NETKY.SK • 15 Február 2012, 14:02 • 2 min
Irán prvýkrát plní reaktor vlastným jadrovým palivom

Irán prvýkrát plní reaktor vlastným jadrovým palivom - Politika Irán začal dnes s plnením výskumného reaktora v Teheráne doma vyrobeným jadrovým palivom. Prvé palivové tyče s obohateným uránom vložil do zariadenia prezident Mahmúd Ahmadínežád.

slovakia

left justify in out

img

Irán začal dnes s plnením výskumného reaktora v Teheráne doma vyrobeným jadrovým palivom. Prvé palivové tyče s obohateným uránom vložil do zariadenia prezident Mahmúd Ahmadínežád. V priamom prenose o tom informovala štátna televízia. 
      V januári Teherán oznámil, že úspešne vyrobil a testoval palivové tyče s obohateným uránom, použiteľné pre jadrové reaktory. Tento krok ukazuje, že medzinárodné sankcie nedokážu zastaviť pokrok Iránu v jadrových aktivitách, a zároveň ide aj o posilnenie jeho pozície v rokovaniach so šesticou svetových mocností, napísala agentúra Reuters.
      "Prezident vložil do teheránskeho reaktora tyče obohatené na 20 percent... ide o znak úspechov iránskych vedcov," uviedla televízia.
      Teheránske zariadenie vyrába rádioizotopy pre použitie v zdravotníctve a poľnohospodárstve.
      Prezident dnes podľa štátnych médií zároveň predstaví "novú generáciu" rýchlejších a efektívnejších centrifúg na obohacovanie uránu.
      Západné krajiny sa obávajú, že Irán tajne pracuje na výrobe jadrovej zbrane, čo Teherán odmieta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies