Irán vrie: účastníci protestov vraj útočia na ozbrojené zložky, sú obete, režim sa otriasa

NETKY.SK • 1 Január 2018, 16:41 • 2 min
Irán vrie: účastníci protestov vraj útočia na ozbrojené zložky, sú obete, režim sa otriasa

TEHERÁN - Najmenej 12 ľudí už bolo zabitých v priebehu vlny protivládnych protestov, ktorá v Iráne vypukla vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok iránska štátna televízia, podľa ktorej sa ozbrojení demonštranti na niektorých miestach pokúsili obsadiť policajné stanice a vojenské základne.

 

"Niektorí ozbrojení demonštranti sa pokúsili obsadiť niekoľko policajných staníc a vojenských základní, ale stretli sa s tvrdým odporom bezpečnostných síl," uviedla iránska štátna televízia, ktorú citovala agentúra AP.

 

Neuviedla pritom podrobnosti o tom, kde a za akých okolností prišlo o život uvádzaných 12 obetí protestov. Predchádzajúce správy hovorili o štyroch zabitých demonštrantoch, ktorí zahynuli v meste Íze a Dorúd na západe a juhozápade Iránu.

 

Irán od štvrtka zažíva vlnu protestov proti ekonomickej politike vlády, na ktorých však zaznievajú i politické požiadavky. Demonštrácie vypukli v druhom najväčšom iránskom meste Mašhad; rozšírili sa aj do ďalších miest vrátane Teheránu a celkovo pritiahli tisíce účastníkov. Polícia zadržala stovky osôb.

 

Nespokojenci sa zmobilizovali prostredníctvom sociálnych sietí po tom, ako v Iráne vzrástli ceny vajec, hydiny a ďalších základných potravín. S cieľom zabrániť ďalším protestom iránske úrady v nedeľu zablokovali aplikácie Telegram a Instagram.

 

Zatknuté boli údajne stovky ľudí. Keďže iránske médiá o samotných protestoch informujú málo, mnohé správy a videá sa šíria len prostredníctvom sociálnych sietí, no ich overenie je takmer nemožné.

 

Podľa AP sú terajšie protesty zrejme najväčšie, aké zasiahli Irán od vlny demonštrácií po sporných prezidentských voľbách v roku 2009.

 

K situácii v Iráne sa vyjadril aj americký prezident Donald Trump. Na svojom konte na Twitteri napísal, že "skvelý iránsky ľud" bol dlhé roky utláčaný a teraz "prahne po jedle a slobode". Krajina je spolu s ľudskými právami okrádaná aj o svoje bohatstvo. Irán podľa Trumpa zlyháva na všetkých úrovniach napriek "príšernej" jadrovej dohode, ktorú s ním podpísal jeho predchodca Barack Obama. Svoju kritiku zakončil Trump zvolaním: "Je čas na zmenu!"

 

Trump sa v podobne ladených príspevkoch na Twitteri už v sobotu a nedeľu postavil na stranu protestov proti ekonomickej politike iránskej vlády, ktoré sa začali vo štvrtok v meste Mašhad a rozšírili sa do ďalších miest vrátane Teheránu.

 

Podľa agentúry DPA iránsky prezident Hasan Rúhaní na rokovaní bezpečnostnej rady okrem iného povedal, že by bolo chybou označiť protesty len ako zahraničné sprisahanie. "Ľudia nemajú len ekonomické problémy, ale požadujú aj viac slobody," uviedol prezident, čím nepriamo kritizoval zástancov tvrdej línie, ktorí blokujú realizáciu jeho reforiem v oblasti politiky a kultúry.

 

"Vláda však nemá všetko pod svojou kontrolou," zdôraznil Rúhaní s tým, že súčasné protesty by preto nemali byť považované za hrozbu, ale za príležitosť zistiť, čo bežných ľudí trápi.

 

Rúhání konštatoval, že iránska ekonomika je na tom lepšie ako je celosvetový priemer, ale to neznamená, že všetky problémy boli vyriešené. Riešenie problémov sa dá dosiahnuť len prostredníctvom jednoty parlamentu, vlády, súdnictva, ozbrojených síl a všetkých, ktorí nesú zodpovednosť za krajinu. "Ak sa všetci zjednotíme, nepochybujem o tom, že nás občania podporia. Ak to bude potrebné, ľudia vyjdú do ulíc, aby bránili systém, avšak to neznamená ignorovať kritické hlasy a protesty," cituje prezidenta denník Tehran Times.

 

Rúhání sa už v nedeľu zmierlivo vyjadril k prebiehajúcom protestom. Na zasadaní kabinetu povedal, že občania majú právo kritizovať vládu a protestovať, ale ich konanie by nemalo viesť k násiliu alebo ničeniu verejného majetku. Úlohou vlády je tiež presadzovať a plniť požiadavky občanov. To všetko sa však musí diať v zákonnom a pokojnom rámci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona