Irán prepustil štyroch väzňov s dvojakým iránsko-americkým občianstvom

NETKY.SK • 16 Január 2016, 18:14 • 2 min
Irán prepustil štyroch väzňov s dvojakým iránsko-americkým občianstvom

TEHERÁN - Iránska vláda prepustila dnes štyroch väzňov s dvojakým iránsko-americkým občianstvom.

slovakia

left justify in out

Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá, ktoré citovali teheránsku prokuratúru.

 

"V súlade s nariadením Najvyššej rady národnej bezpečnosti, ako aj so záujmami štátu boli v rámci výmeny väzňov prepustené štyri iránske osoby s dvojakým občianstvom," uviedla prokuratúra.

 

Ide o Američanov iránskeho pôvodu. Podľa nemenovaného zdroja blízkeho iránskej justícii je medzi prepustenými i Jason Rezaian, bývalý korešpondent denníka Washington Post, ktorý bol vlani usvedčený zo špionáže. Ďalšími sú kresťanský kazateľ Saeed Abedini, bývalý príslušník americkej armády Amir Hekmati a bližšie nešpecifikovaný Nosratollah Khosravi.

 

Teherán pristúpil k tomuto kroku výmenou za prepustenie siedmich Iráncov zadržiavaných v amerických väzniciach. Ich identita nebola bezprostredne známa. Dohoda o výmene väzňov však obsahuje klauzulu, podľa ktorej USA nebudú požadovať vydanie 14 Iráncov zapletených do nákupu zbraní v USA.

 

Správa o prepustení väzňov prichádza v čase, keď sa očakáva finálne rozhodnutie o stiahnutí sankcií voči Iránu na základe vlaňajšej jadrovej dohody.

 

Stiahnutie má dnes potvrdiť Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni, kde sa stretne iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym, šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou a generálnym riaditeľom MAAE Jukijom Amanom.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona