Irán požaduje od Británie zadržaný tanker, inak podnikne ďalšie kroky

NETKY.SK • 12 Júl 2019, 12:08 • 2 min
Irán požaduje od Británie zadržaný tanker, inak podnikne ďalšie kroky

TEHERÁN/LONDÝN - Británia dostala počas dnešného dňa ďalšiu výzvu od Iránu, ktorý žiada okamžité prepustenie ropného tankeru, ktorý Briti nedávno zadržali pri Gibraltári. Agentúra Reuters uvádza, že vo svojich útrobách prevážal ropu do Sýrie, aj napriek sankciám zo strany EÚ.

slovakia

left justify in out

Irán po zadržaní tankeru Grace 1 poprel, že by smeroval do Sýrie. Súčasná vláda v hlavnom meste Iránu totiž sympatizuje s touto krajinou. 

 

"Toto je nebezpečná hra a má následky... právne dôvody jeho zadržania sú irelevantné. Vydanie tankera je v záujme všetkých krajín," citovala iránska agentúra IRNA hovorcu ministerstva zahraničných vecí Abbása Músavího.

 

img

 

Ten zároveň obvinil Londýn, že dal tanker zadržať pod tlakom Spojených štátov. "Takéto protizákonné opatrenia môžu zvýšiť napätie v regióne," povedal Músaví.

 

Pokiaľ nedôjde k prepusteniu tankeru, Irán podľa vlastných slov podnikne recipročné opatrenia. Britské ministerstvo obrany vo včerajších hodinách uviedlo, že tri iránske člny sa pokúsili v rozpore s medzinárodným právom znemožniť britskému komerčnému tankeru British Heritage plavbu cez Hormuzský prieliv. Tanker navyše sprevádzala fregata britského Kráľovského námorníctva, ktorá zaujala obrannú pozíciu medzi ním a iránskymi člnmi. Cesta sa po výzve uvoľnila. Iránske námorné sily však svoju účasť na incidente popierajú.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The map shows the route traveled by the Iranian #tanker which was seized in #Gibraltar on Thursday (4.07.2019). Worthy of attention is that the tanker bypassed the #Suez Canal. Apparently #Iran will do its best to hold its influence in #Iraq and #Syria until the proper infrastructure is laid in friendly states to carry Iran’s #petroleum to the #Mediterranean shores. This could cut transport costs and establish new prospects for Iran’s exports. However, Iran’s incompetent and unprofessional foreign policy may ruin all the opportunities. #ForeignPolicy #Politics #InternationalRelations #InternationalPolitics #EnergySecurity #Energy #oil #gas #MiddleEast #sanctions #embargo #JCOP #Grace1

Príspevok, ktorý zdieľa Sina E.Z. (@sina.e.z),

 

K minulotýždňovému zadržaniu supertankera Grace 1 došlo v čase vyhrotenej konfrontácie medzi USA a Iránom. Washington v tejto súvislosti nasadil v regióne dodatočné posily, ktoré sa majú starať o "kontrolu situácie" v prípade hrozby od Iránu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies