Irán potvrdil skúšku balistickej strely

NETKY.SK • 11 December 2018, 11:17 • 2 min
Irán potvrdil  skúšku balistickej strely

TEHERÁN - Irán dnes potvrdil, že nedávno vykonal skúšku balistickej strely stredného doletu. Stalo sa tak po tom, ako západné mocnosti ostro kritizovali test balistickej strely z 1. decembra.

slovakia

left justify in out

"Pokračujeme v skúškach našich striel a tá nedávna bola jedným z najvýzanmnejších," informovala iránska agentúra Fars odvolávajúca sa na brigádneho generála Amíra Alího Hadžizádeha, veliteľa vzdušných síl iránskych Revolučných gárd.

 

 

Iránska armáda 3. decembra vyhlásila, že bude pokračovať v skúškach balistických striel aj napriek ich odsúdeniu zo strany Spojených štátov.

Testovanie striel má podľa vyhlásenia slúžiť na obranu krajiny a zastrašenie nepriateľa. Irán v tom bude pokračovať povedal pre agentúru hovorca iránskych ozbrojených síl.

 

Dodal, že Irán bude pokračovať aj vo vývoji balistických striel, pričom táto činnosť je mimo rámca jadrových rokovaní a súčasťou národnej bezpečnosti, na ktorú Teherán "nepotrebuje povolenie od iných štátov".

 

Jeho vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odsúdil Irán za testovanie balistických striel stredného doletu schopných niesť viacero jadrových hlavíc. Podľa neho dokážu tieto strely "zasiahnuť časti Európy a akékoľvek miesto na Blízkom východe".

 

"Tento test je v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2231, ktorá zakazuje Iránu uskutočňovať všetky aktivity súvisiace s balistickými strelami schopnými niesť jadrové hlavice," uvádza sa ďalej v Pompeovom stanovisku. Šéf americkej diplomacie vyzval Irán, aby upustil od tejto činnosti.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies