Irán potrebuje plné oslobodenie bankových vzťahov, trápia ho sankcie zo strany USA

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 10:05 • 2 min
Irán potrebuje plné oslobodenie bankových vzťahov, trápia ho sankcie zo strany USA

LONDÝN - Irán potrebuje úplný prístup k medzinárodnému bankovému systému. Mohammad Nahavandian, šéf štábu iránskeho prezidenta Hassana Rouhaniho, to uviedol vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov má Londýn po odstránení sankcií významnú úlohu. "Potrebujeme oslobodenie bankových vzťahov v čo najkratšom čase a v čo najväčšom rozsahu. Londýn to môže zariadiť," povedal Mohammad Nahavandian.


Medzinárodné sankcie voči Iránu, vrátane bankových reštrikcií, sa skončili v januári, keďže Teherán sa dohodol so svetovými mocnosťami, že obmedzí svoj jadrový program. Americké opatrenia sú naďalej v platnosti a vyplýva z nich, že banky a poisťovne vykonávajú transakcie s Iránom len opatrne.

 

"Veľké banky stále trápia primárne sankcie zo strany USA, myslím, že musia prísť s veľmi jasnou interpretáciou, nakresliť čiaru medzi primárnymi a sekundárnymi sankciami," povedal.

 

"Banky mimo USA by nemali mať obmedzenia v prípade akýchkoľvek transakcií s iránskymi bankami," doplnil. Mohammad Nahavandian zároveň informoval, že Irán as k dohode o zmrazení produkcie ropy pridá až vtedy, keď získa späť svoj trhový podiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies