Irán poskytol informácie o svojich jadrových aktivitách z minulosti

NETKY.SK • 25 August 2015, 17:57 • 2 min
Irán poskytol informácie o svojich jadrových aktivitách z minulosti

VIEDEŇ - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) získala od Teheránu "podstatné" množstvo informácií na zmiernenie obáv v súvislosti s možným vojenským charakterom jadrových aktivít Iránu z minulosti.

slovakia

left justify in out

Zdôraznila však, že je priskoro z nich vyvodzovať závery, napísala dnes agentúra Reuters.


Podľa generálneho riaditeľa MAAE Jukiju Amana je predčasné povedať, či Irán v naposledy zaslanom balíku dokumentov - poskytnutom agentúre 15. augusta - ponúkol nové informácie.


Vo Viedni sa dnes uskutočnilo zasadanie Rady guvernérov MAAE venované otázke, ako bude financované monitorovanie dodržiavania jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými veľmocami. Dozorná agentúra OSN upozornila, že od nasledujúceho mesiaca nebude disponovať dostatočnými finančnými prostriedkami na túto činnosť. Náklady sa podľa MAAE vyšplhajú na desať miliónov dolárov (8,7 milióna eur) ročne.
Amano v tejto súvislosti požiadal členské štáty o uvoľnenie ďalších zdrojov, ktoré by MAAE pokryli náklady na pokračovanie činnosti v prípade iránskej otázky.
Amano sa domnieva, že nukleárne dohody uzatvorené v júli medzi Iránom a šesticou svetových veľmocí sú "najrobustnejším ochranným režimom v súčasnom svete".


Bez potvrdenia MAAE o tom, že Irán dodržiava svoje sľuby zakotvené v dohode s veľmocami zo 14. júla, nedosiahne islamská republika uvoľnenie ekonomických sankcií. Dohoda stanovuje, že Irán musí poskytnúť MAAE dostatok informácií o svojom doterajšom jadrovom programe na to, aby o ňom mohla do konca roka napísať správu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies