Irán porušuje zbrojné embargo OSN: Dodávajú zbrane do Afganistanu a Jemenu

NETKY.SK • 30 November 2018, 09:28 • 2 min
Irán porušuje zbrojné embargo OSN: Dodávajú zbrane do Afganistanu a Jemenu

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vo štvrtok obvinila Irán z porušenia platného embarga OSN na vývoz zbraní tým, že dodáva rakety a ďalšie zbrane povstalcom v Afganistane a Jemene.

slovakia

left justify in out

Spomínané zbrane a ich časti zachytené v Afganistane, Bahrajne a Jemene boli prezentované na vojenskej základni vo Washingtone. Má ísť o dôkazy toho, že Irán predstavuje "vážnu a rastúcu hrozbu", ktorú treba zastaviť.

 

Nové dôkazy boli pridané k tým, ktoré médiám vlani v decembri ukázala americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová. Teherán odvtedy zvýšil podporu destabilizačných aktivít, povedal osobitný predstaviteľ USA pre Irán Brian Hook.

 

img

Zdroj: SITA

 

Hook ukázal rakety, ručné zbrane či zvyšky iránskeho dronu, ktoré boli podľa neho určené jemenským povstalcom husíom, šiitským povstalcom v Bahrajne a militantom z Talibanu v Afganistane. Hook tiež zopakoval obvinenia Spojených štátov, že Irán dodáva zbrane libanonskému Hizballáhu, ktorý podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ako aj šiitských militantov v Iraku. Osobitný predstaviteľ pre Irán ale nespresnil, kedy boli zbrane zaistené.

 

img

Zdroj: SITA

 

Spojené štáty sa snažia izolovať Irán po tom, ako v máji odstúpili od jadrovej dohody s Teheránom z roku 2015 a v novembri obnovili sankcie proti Iránu, ktoré boli predtým na základe tejto dohody zmiernené.

 

Prezident Trump a jeho poradcovia pre národnú bezpečnosť vyhlásili, že vyvinú maximálny tlak, aby donútili Irán zastaviť svoje destabilizačné aktivity v oblasti Blízkeho východu i mimo nej.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies