Irán poprel účasť na náletoch proti Islamskému štátu v Iraku

NETKY.SK • 3 December 2014, 13:41 • 2 min
Irán poprel účasť na náletoch proti Islamskému štátu v Iraku

DUBAJ - Irán neuskutočnil žiadne vzdušné útoky proti cieľom tzv. Islamského štátu (IS) v susednom Iraku. Pre agentúru Reuters to dnes uviedol nemenovaný vysoko postavený iránsky predstaviteľ.

slovakia

left justify in out

"Irán sa nikdy nezapojil do nijakých leteckých úderov proti cieľom IS v Iraku. Akákoľvek spolupráca s USA pri takýchto útokoch je pre Irán neprijateľná," tvrdí iránsky činiteľ.
     

Spojené štáty však majú indície, že Irán v uplynulých dňoch vykonal nálety na IS prostredníctvom bojových stíhačiek typu F-4 Phantom, uviedol dnes hovorca amerického rezortu obrany.
     

Podľa jeho slov Teherán svoje nálety nekoordinoval so Spojenými štátmi. Ide pravdepodobne o prvý prípad, keď Irán vyslal do Iraku pilotované lietadlá, aby tam útočili na ciele IS.
     

Irán už pred časom ponúkol pomoc medzinárodnej koalícii, bojujúcej proti IS v Iraku, čo však USA odmietli. Washington sa obáva, že by účasť Iránu ako regionálnej šiitskej mocnosti mohla vystupňovať konflikt medzi irackými šiitmi a sunnitmi.
     

Vyhliadka samostatných vojenských aktivít Iránu a USA v tej istej krajine vzbudzuje otázky o stupni spolupráce, ktorou by bolo možné predísť krviprelievaniu.
     

Kým vzťahy medzi šiitským Iránom a USA už desaťročia poznačuje vzájomná nevraživosť, spája ich práve spoločný nepriateľ, ktorým je IS, extrémistická sunnitská militantná skupina, ktorá sa v lete zmocnila rozsiahlych území v Sýrii a Iraku.
       

Teherán podporuje iracké šiitské milície bojujúce proti IS a vyslal do Iraku svojich vojenských veliteľov, ktorí poskytujú poradenstvo tamojšej armáde, vojakov však v Iraku nemá.
     

Šéf americkej diplomacie John Kerry uviedol, že koalícia pod vedením USA vykonala proti fundamentalistom z IS približne 1000 vzdušných útokov, ktoré im spôsobili značné škody. Boj proti týmto radikálom však môže trvať ešte roky, dodal Kerry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona