Irán poprel dohodu s USA o odvoze obohateného uránu do Ruska

NETKY.SK • 3 Január 2015, 13:37 • 2 min
Irán poprel dohodu s USA o odvoze obohateného uránu do Ruska

DUBAJ - Irán dnes poprel, že dosiahol so Spojenými štátmi dohodu, na základe ktorej prevezie svoj nadbytočný obohatený urán do Ruska. Išlo by o jeden z nových ústupkov zameraných na docielenie úplnej dohody o iránskom jadrovom programe so šesticou veľmocí. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP v piatok s odvolaním sa na diplomatov napísala, že Teherán a Washington sa predbežne dohodli na pláne, podľa ktorého by z Iránu do Ruska prepravili veľkú časť materiálu, ktorý by islamská republika mohla potenciálne využiť na výrobu jadrových zbraní.
      

Podľa správy tiež vyjednávači na decembrovom stretnutí v Ženeve po prvý raz vypracovali zoznam otázok, v ktorých je možná zhoda a ktoré sú naďalej sporné.
      

Hovorkyňa iránskeho ministerstva zahraničných vecí však uviedla, že nebola dosiahnutá "žiadna dohoda o žiadnej otázke" týkajúcej sa sporu okolo jadrového programu.
     

"Takáto správa je šírená z politických dôvodov a jej cieľom je zhoršiť atmosféru rozhovorov a skomplikovať dosiahnutie dohody," vyhlásila podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA. Správu poprel aj "informovaný zdroj" iránskej polooficiálnej tlačovej agentúry ISNA.
      

Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí veriacim po piatkových modlitbách povedal, že dlhý spor okolo jadrového programu sa blíži ku koncu. "Nepochybujem, že nukleárna otázka bude vyriešená v prospech Iránu a že čoskoro oslávime víťazstvo Iránu," citovala ho agentúra Mehr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies