Irán popiera nálety na pozície Islamského štátu v Iraku

NETKY.SK • 3 December 2014, 20:58 • 2 min
Irán popiera nálety na pozície Islamského štátu v Iraku

DUBAJ - Irán neuskutočnil žiadne nálety na pozície Islamského štátu (IŠ) v susednom Iraku, ako tvrdia zahraničné zdroje vrátane ministerstva obrany USA.

slovakia

left justify in out

Agentúre Reuters to v stredu povedal pod podmienkou anonymity jeden z vysokých iránskych predstaviteľov, podľa ktorého krajina "nebola nikdy zapojená do žiadnych náletov" proti nábožensko-extrémistickej militantnej skupine ovládajúcej veľké časti Sýrie a Iraku. Dodal, že pre Irán je v danej záležitosti naďalej "vylúčená akákoľvek spolupráca s Amerikou".

 

Viacerí predstavitelia USA v stredu hovorili o náznakoch, že Irán v uplynulých dňoch prvýkrát zaútočil zo vzduchu na pozície IŠ vo východnom Iraku, a to stíhačkami amerického typu F-4. Televízna stanica al-Džazíra zverejnila zábery, ktoré údajne zachytávajú jeden z útočiacich strojov a nakrútené boli v irackej provincii Dijálá. "Je pravda, že iránske lietadlá zasiahli nejaké ciele v Dijále. Vláda (Iraku) to samozrejme popiera, pretože nemá žiadne radary," povedal pre Reuters iracký bezpečnostný expert Hišám al-Hášimí. Iracký premiér Hajdar al-Abádí, ktorý sa v stredu zúčastnil v Bruseli na zasadnutí predstaviteľov koalície proti IŠ pod vedením USA, na otázky týkajúce sa iránskych náletov odpovedal, že o nich nemá žiadne informácie. Irán súčasťou koalície nie je, zatiaľ čo USA podľa vyhlásenia ministerstva obrany svoje vojenské aktivity so znepriatelenou krajinou nekoordinujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies