Irán pohrozil USA vyslaním vojenských lodí k východnému pobrežiu

NETKY.SK • 28 September 2011, 17:52 • 2 min
Irán pohrozil USA vyslaním vojenských lodí k východnému pobrežiu

Irán pohrozil USA vyslaním vojenských lodí k východnému pobrežiu

slovakia

left justify in out

img

Irán dnes načrtol možnosť vyslania vojenských plavidiel k atlantickému pobrežiu USA, čím by sa výrazne zvýšilo napätie medzi dlhoročnými protivníkmi.
"Tak ako arogantné mocnosti sú prítomné pri našich námorných hraniciach, aj my budeme silno zastúpení pri amerických námorných hraniciach," povedal šéf iránskeho námorníctva admirál Habibulláh Sajjárí podľa oficiálnej tlačovej agentúry IRNA.
Sajjárí v prejave pri príležitosti 31. výročia začiatku vojny s Irakom (1980-88) neuviedol podrobnosti, kedy by k nasadeniu mohlo dôjsť, ani počet a typ plavidiel.
Vyhlásenie prišlo pár týždňov po tom, čo Turecko oznámilo, že na svojom území umožní postaviť radarový systém včasného varovania NATO pred raketami odpálenými z oblasti mimo Európy, čo zahŕňa aj Irán. Rozhodnutie pobúrilo Teherán, ktorý udržiaval dobré vzťahy s Ankarou.
Irán po zvrhnutí egyptského prezidenta Husního Mubaraka vo februári vyslal vojenské lode cez Suezský prieplav do Stredozemného mora. Plavidlá zakotvili v Sýrii, čo pobúrilo Izrael.
USA a Izrael nevylúčili vojenský zásah proti Iránu ak Teherán neodstúpi od snáh o vývoj jadrových zbraní. Irán tvrdí, že jeho jadrový program je výlučne mierový. Pohrozil, že v prípade útoku by reagoval údermi proti americkým cieľom v Perzskom zálive a proti Izraelu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies