Irán podporuje snahu OPEC-u o stabilizáciu trhu s ropou

NETKY.SK • 6 September 2016, 16:39 • 2 min
Irán podporuje snahu OPEC-u o stabilizáciu trhu s ropou

TEHERÁN - Irán podporí akékoľvek rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorého cieľom bude stabilizácia trhu s ropou.

slovakia

left justify in out

Povedal to pre štátnu televíziu krajiny iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Zanganeh. Vyjadril sa tak po utorkových rokovaniach so šéfom OPEC-u Mohammadom Sanusim Barkindom v Teheráne. Podľa iránskeho ministra ropného priemyslu si väčšina členov kartelu želá, aby cena ropy bola na úrovni 50 až 60 USD za barel.


"Pri tejto cene je ťažba ropy členmi OPEC-u zisková, ekonomická a výhodná, pričom bráni konkurentom zvýšiť ich ťažbu," konštatoval Zanganeh. Irán sa snaží opätovne získať svoj podiel na globálnom trhu s ropou po tom, ako západné krajiny voči Teheránu zrušili sankcie po dosiahnutí dohody o jeho jadrovom programe. Irán hovorí, že sa bude podieľať na rokovaniach o možnom zmrazení ťažby po tom, ako do apríla 2017 dosiahne ťažbu na úrovni 4 mil. barelov denne.


Koncom minulého desaťročia bol Irán druhým najväčším producentom ropy v rámci OPEC-u. Celkovo ťažil 4,2 mil. barelov denne a exportoval 2,5 mil. barelov denne. V súčasnosti ťaží 3,6 mil. barelov denne a vyváža 2,2 mil. barelov denne.


Rusko a Saudská Arábia, ktoré sú najväčšími producentmi ropy na svete, sa v pondelok dohodli, že budú spolupracovať pri stabilizácii globálnej ťažby. Rusko, ktoré nie je členom OPEC-u, v skoršej časti tohto roka podporilo výzvy na zmrazenie ťažby, ale toto úsilie zlyhalo, keďže Irán takýto plán odmietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies