Irán podľa MAAE dodržiava všetky podmienky jadrovej dohody

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 17:38 • 2 min
Irán podľa MAAE dodržiava všetky podmienky jadrovej dohody

VIEDEŇ - Irán dodržiava všetky podmienky jadrovej dohody, ktorú uzavrel vlani so svetovými mocnosťami. Oznámila to dnes Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

slovakia

left justify in out

MAAE vo svojej správe podľa agentúry DPA uviedla, že Irán plní všetky požiadavky a umožňuje inšpektorom prístup na všetky relevantné miesta. Realizácia jadrovej dohody medzi Iránom a setovými mocnosťami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - sa začala v polovici januára. Zaväzuje Irán, aby obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. MAAE je zodpovedná za sledovanie realizácie dohody.

 

Irán súhlasil, že demontuje tisíce centrifúg na obohacovanie uránu, zníži svoje zásoby obohateného uránu z 12 ton na niekoľko stoviek kilogramov a reaktor v meste Arák, ktorý vyrába plutónium, zapečatí betónom.

 

Zredukovanie jadrového programu Iránu spolu s inšpekciami zo strany MAAE majú zaručiť, že sa Teherán v budúcnosti nebude pokúšať vyrobiť jadrové zbrane.

Implementácia predmetnej jadrovej dohody sa začala 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies