Irán podal žalobu na USA pre odstúpenie od jadrovej dohody

NETKY.SK • 18 Júl 2018, 06:31 • 2 min
Irán podal žalobu na USA pre odstúpenie od jadrovej dohody

TEHERÁN/HAAG - Irán zažaloval Spojené štáty za jednostranné odstúpenie od jadrovej dohody, o ktorom v máji rozhodol prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v utorok Medzinárodný súdny dvor (ICJ) so sídlom v Haagu, ktorému Irán predložil príslušnú žalobu.

 

"To, čo urobili USA, predstavuje porušenie medzinárodných noriem a záväzkov vyplývajúcich z medzinárodnej dohody," uviedol v utorok hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí. Zároveň však zdôraznil, že Teherán nemá v súvislosti so žalobou veľké očakávania a týmto spôsobom chce upozorniť na nelegálnosť amerického postupu.

 

Haagsky tribunál, ktorý je hlavným súdnym orgánom OSN, v utorok potvrdil, že začal konanie voči Washingtonu v spojitosti so znovuzavedením sankcií voči Teheránu, ktoré boli zrušené po podpísaní jadrovej dohody v roku 2015.

 

Irán dúfa, že sa sudcovia ICJ stotožnia s jeho argumentmi, ktoré považuje za legitímne. Neočakáva však, že by z konania pred haagskym tribunálom mohol politicky profitovať, aspoň nie v krátkodobom horizonte.

 

"Irán sa chce pridržať (princípov) právneho štátu navzdory pohŕdaniu diplomaciou a právnymi záväzkami zo strany Spojených štátov. Je nutné postaviť sa (americkému) zlozvyku porušovať medzinárodné právo," uviedol iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.

 

Na základe jadrovej dohody Irán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu, čo malo zamedziť jeho prípadnému zneužitiu na výrobu jadrovej zbrane. Západné štáty výmenou za to stiahli svoje sankcie voči Teheránu. Spojené štáty od jadrovej dohody odstúpili v máji 2018. Zvyšných päť signatárov z radov svetových mocností v súčasnosti rokuje s Iránom o možnosti zachovania dohody aj bez účasti Washingtonu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies