Irán oznámil, že "neúmyselne" zostrelil ukrajinské lietadlo

NETKY.SK • 11 Január 2020, 08:06 • 2 min
Irán oznámil, že "neúmyselne" zostrelil ukrajinské lietadlo

TEHERÁN - Irán v sobotu oznámil, že jeho armáda "neúmyselne" zostrelila ukrajinské dopravné lietadlo. Pri tragédii neďaleko Teheránu zahynulo v stredu všetkých 176 ľudí na palube. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na štátne médiá. Podľa Iránu nešťastie spôsobila "ľudská chyba".

slovakia

left justify in out

Nešťastie spôsobila "ľudská chyba"

Irán v sobotu oznámil, že jeho armáda "neúmyselne" zostrelila ukrajinské dopravné lietadlo. Pri tragédii neďaleko Teheránu zahynulo v stredu všetkých 176 ľudí na palube. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na štátne médiá. Podľa Iránu nešťastie spôsobila "ľudská chyba".

 

Lietadlo ukrajinskej leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) havarovalo v stredu krátko po štarte z letiska v Teheráne. Nehodu nikto neprežil.

 

Medzi obeťami boli dvaja Ukrajinci a deväť ukrajinských členov posádky, 82 iránskych občanov, 63 Kanaďanov, desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti.

 

Spojené štáty a Kanada tvrdili, že podľa špionážnych informácií Irán zasiahol Boeing 737-800 leteckej spoločnosti UIA raketou, zrejme omylom. Teherán toto tvrdenie niekoľko dní odmietal.

 

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril v sobotu v mene svojej krajiny "hlbokú ľútosť" nad zostrelením ukrajinského lietadla, ktoré označil za "obrovskú tragédiu a neodpustiteľnú chybu". Informovala o tom agentúra AFP.

 

 

Krajina má napäté vzťahy so  Spojenými štátmi

"'Ozbrojené sily' po internom vyšetrovaní dospeli k záveru, že strašnú haváriu ukrajinského lietadla a smrť 176 nevinných ľudí spôsobili rakety vypálené v dôsledku ľudskej chyby," napísal Rúhání na Twitteri.

 

Dodal, že vyšetrovanie pokračuje s cieľom "identifikovať a stíhať túto tragédiu a neodpustiteľnú chybu".

Irán v sobotu priznal, že "neúmyselne" zostrelil ukrajinské dopravné lietadlo. Podľa vyhlásenia, z ktorého citovali štátne médiá, sa lietadlo omylom považovalo za "nepriateľský cieľ" po tom, ako zmenilo smer k "citlivému vojenskému stredisku" iránskych revolučných gárd. Podľa príslušného vyhlásenia boli v tom čase Iránci "v stave najvyššej pohotovosti". Agentúra AP pripomenula, že krajina má napäté vzťahy so Spojenými štátmi.

 

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že zostrelenie lietadla spôsobila "ľudská chyba". Teherán sa za tragédiu ospravedlnil s tým, že svoje systémy zmodernizuje, aby sa takýmto "chybám" v budúcnosti zabránilo. Uviedol tiež, že osoby zodpovedné za tragédiu budú trestne stíhané.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona