Irán odstránil jadro reaktora v Aráku, overia to inšpektori MAAE

NETKY.SK • 14 Január 2016, 13:50 • 2 min
Irán odstránil jadro reaktora v Aráku, overia to inšpektori MAAE

TEHERÁN - Iránska organizácia pre atómovú energiu (AEOI) dnes oficiálne oznámila, že odstránila jadro ťažkovodného reaktora v zariadení Arák. Tento krok, ktorý má kľúčový význam pre implementáciu jadrovej dohody s Teheránom, by mali priamo na mieste overiť inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Jadro reaktora v Aráku bolo odstránené... Zariadenie navštívia inšpektori MAAE, aby to overili a podali správu MAAE. Sme pripravení na 'deň implementácie' dohody," uviedol dnes v iránskej štátnej televízii hovorca AEOI. Miesto po reaktorom jadre bude podľa neho po zapuzdrené betónom.

 

Neoficiálna informácia o odstránení jadra sa objavila v médiách už v pondelok. Vedenie AEOI ju však deň nato poprelo s tým, že tento proces ešte nebol ukončený. Budúcnosť tohto jadrového reaktora, umiestneného pri meste Arák ležiacom v strednom Iráne, bola jedným z najspornejších bodov v rámci zdĺhavých rokovaní predstaviteľov medzinárodného spoločenstva s Iránom.

 

Niekoľkoročné diskusie napokon vlani v júli vyústili do podpisu komplexnej dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu. Odstránenie jadra tohto reaktora má kľúčový význam pre zmiernenie sankcií uvalených západnými veľmocami na Teherán, ktorý vďaka tomuto kroku nebude môcť produkovať plutónium použiteľné pri výrobe jadrovej zbrane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies