Irán odmietol tvrdenia o špionáži v Saudskej Arábii

NETKY.SK • 7 December 2016, 18:34 • 2 min
Irán odmietol tvrdenia o špionáži v Saudskej Arábii

TEHERÁN - Tvrdenia o iránskej špionáži v Saudskej Arábii sú nepodložené, vyhlásil dnes hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahrám Ghasemí. Reagoval tak na utorkový verdikt saudskoarabského súdu, ktorý odsúdil na trest smrti 15 civilistov usvedčených zo špionáže v prospech Iránu.

slovakia

left justify in out

Podľa Ghasemího Irán nie je zapojený do žiadnych aktivít v Saudskej Arábii, ktoré sú proti medzinárodným pravidlám. Varoval, že šírenie nepodložených tvrdení povedie iba k väčšiemu napätiu v regióne. Rijád ani len neinformoval Teherán o totožnosti obžalovaného Iránca, dodal Ghasemí.

 

V kauze súvisiacej s odhalením špionážnej bunky, ktorá údajne pracovala v prospech Iránu, bolo zapletených 32 ľudí. Medzi nimi bolo 30 Saudskoarabov, jeden Iránec a jeden občan Afganistanu.

Saudskoarabské médiá vo februári informovali, že zadržaní boli obvinení z toho, že v spolupráci s iránskou tajnou službou vytvorili v kráľovstve špionážnu sieť a jej prostredníctvom dodávali Iránu informácie o saudskoarabských vojenských aktivitách.

 

V správach sa tiež uvádzalo, že odhalená sieť špiónov mala spáchať sabotážne akcie voči saudskoarabským ekonomickým záujmom, rozpútať v tejto krajine náboženské nepokoje, verbovať ďalšie osoby a zapájať sa v kráľovstve do protivládnych protestov.

 

Medzi vládami prevažne šiitského Iránu a sunnitského kráľovstva panujú veľmi napäté vzťahy. Okrem iného aj preto, že podporujú proti sebe stojace strany konfliktu v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies