Irán očakáva prielom na ďalších jadrových rokovaniach

NETKY.SK • 17 Apríl 2012, 06:45 • 2 min
Irán očakáva prielom na ďalších jadrových rokovaniach

Irán očakáva prielom na ďalších jadrových rokovaniach - Politika Irán je pripravený vyriešiť všetky spory týkajúce sa svojho jadrového programu na ďalšom kole rokovaní so šiestimi veľmocami, ktoré sa uskutoční v máji v irackom Bagdade. Uviedol to dnes irá

slovakia

left justify in out

img

Irán je pripravený vyriešiť všetky spory týkajúce sa svojho jadrového programu na ďalšom kole rokovaní so šiestimi veľmocami, ktoré sa uskutoční v máji v irackom Bagdade.
      Uviedol to dnes iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí. Podľa jeho slov bude možné vyriešiť všetky otázky "rýchlo a ľahko" aj na bagdadskej schôdzke, ak bude na oboch stranách dobrá vôľa. V tejto súvislosti vyzval Západ na zrušenie sankcií voči Teheránu. 
      "Ak chce Západ prijať kroky na vybudovanie dôvery, mal by začať v oblasti sankcií, čo by mohlo urýchliť proces rokovaní, ktoré by priniesli výsledky," citovala Sálehího iránska tlačová agentúra ISNA. 
      Minister tiež naznačil ochotu ku kompromisu v kľúčovej otázke obohacovania uránu na vyššiu úroveň. "Obohacovanie je naším právom, ale môžeme rokovať o tom, ako získame urán s rôznou úrovňou obohatenia," zdôraznil Sálehí. 
      Po sobotňajších rozhovoroch šiestich mocností s Iránom ich obe strany označili za pozitívne a konštruktívne a dohodli sa, že sa opäť stretnú 23. mája v Bagdade. Schôdzka sa konala prvýkrát po 15 mesiacoch.
      Veľmoci trvajú na tom, aby islamská republika zastavila obohacovanie uránu. Západ sa obáva, že Teherán sa snaží vyvinúť jadrovú zbraň, čo však Irán odmieta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona