Irán obviňuje sunnitskú koalíciu z bombardovania veľvyslanectva v Jemene

NETKY.SK • 7 Január 2016, 15:14 • 2 min
Irán obviňuje sunnitskú koalíciu z bombardovania veľvyslanectva v Jemene

TEHERÁN - Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje proti šiitským povstalcom v Jemene, pri nálete v noci nadnes zasiahla iránske veľvyslanectvo v Saná. Vo svojej správe to tvrdí iránska štátna tlačová agentúra, ktorá sa odvoláva na hovorcu tamojšieho ministerstva zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Zverejnené informácie prevzaté agentúrou AP spochybnil jej spravodajca v Saná, podľa ktorého na budove iránskeho veľvyslanectva nebolo vidieť žiadne poškodenie. Vyjadrenie saudskoarabských predstaviteľov sa AP zatiaľ nepodarilo získať.

 

Správa o poškodení veľvyslanectva prišla v období stupňujúceho sa napätia medzi Iránom a Saudskou Arábiou po tom, ako saudskoarabské orgány popravili popredného šiitského duchovného, na čo pobúrení Iránci zaútočili na zastupiteľské úrady tohto sunnitského kráľovstva.

 

Predstavitelia iránskeho šiitského vedenia tieto útoky odsúdili, Saudská Arábia však v nedeľu oznámila prerušenie vzťahov s Iránom. K prerušeniu alebo obmedzeniu diplomatických stykov následne pristúpili aj viacerí spojenci Saudskej Arábie.

 

Analytici, na ktorých sa odvoláva AP, vyjadrujú obavy, že tento diplomatický spor by mohol prerásť do zástupných vojen v rámci prebiehajúcich konfliktov v Jemene a Sýrii. Irán dnes v súvislosti s aktuálnym napätím taktiež zakázal dovoz tovaru zo Saudskej Arábie.

 

Iránske revolučné gardy dnes prostredníctvom zástupcu svojho veliteľa opätovne odkázali Saudskej Arábii, že pokračovaním v terajšej politike vyvolá v najbližších rokoch vlastný "pád".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies