Irán nie je ochotný zmraziť ťažbu ropy, chce pokračovať v jej zvyšovaní

NETKY.SK • 17 Február 2016, 13:57 • 2 min
Irán nie je ochotný zmraziť ťažbu ropy, chce pokračovať v jej zvyšovaní

TEHERÁN - Irán nie je ochotný pripojiť sa k dohode o zmrazení ťažby ropy, na ktorom sa dohodla skupina producentských krajín. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Dnes Irán signalizoval, že pri rokovaniach medzi producentskými krajinami o obmedzení ťažby zaujme tvrdý postoj. Naďalej má v úmysle zvyšovať ťažbu, pokiaľ nedosiahne úroveň spred uvalenia medzinárodných sankcií.

 

"Požiadavka, aby Irán zmrazil úroveň produkcie, je nelogická. Keď platili sankcie voči Iránu, niektoré krajiny zvyšovali produkciu a spôsobili tento pokles cien," citoval iránskeho delegáta v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Mehdiho Asaliho denník Shargh. "Ako môžu očakávať, že Irán bude spolupracovať a zaplatí za to?"

 

Dnes sa majú venezuelský minister ropného priemyslu Eulogio Del Pino, iracký minister ropného priemyslu Adel Abdel Mahdi a katarský minister energetiky Mohammad bin Saleh al-Sada v Teheráne stretnúť so svojím iránskym náprotivkom Bijanom Zanganehom a rokovať o obmedzení produkcie na podporu cien čierneho zlata.

 

Podľa návrhu, ktorý by mohol viesť k prvej globálnej dohode o produkcii ropy za 15 rokov, by producentské krajiny, vrátane Ruska a Saudskej Arábie, zmrazili ťažbu na januárových úrovniach. Saudská Arábia však v utorok (16. 2.) uviedla, že dohoda je závislá od spolupráce veľkých producentov.

 

"Opakovane sme povedali, že Irán bude zvyšovať produkciu ropy, kým nedosiahne úroveň spred uvalenia sankcií," uviedol Asali.

 

Pred uvalením sankcií v roku 2012 produkoval Irán okolo 4,4 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne. V polovici januára 2016, tesne pred zrušením sankcií, sa produkcia krajiny nachádzala na úrovni asi 2,8 milióna barelov denne. Pred rokom 2012 sa z krajiny vyvážalo 2,5 milióna barelov denne, neskôr sankcie znížili objem exportu na približne 1,1 milióna barelov denne.

 

Podľa dvoch neiránskych zdrojov blízkych diskusiám v rámci kartelu OPEC môžu byť Iránu v rámci dohody o zmrazení produkcie ponúknuté špeciálne podmienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies