Irán nezaujímajú rokovania o jadrovej dohode! Krajina pokračuje s obohacovaním uránu

NETKY.SK • 15 Apríl 2021, 13:08 • 2 min
Irán nezaujímajú rokovania o jadrovej dohode! Krajina pokračuje s obohacovaním uránu

DUBAJ - Najvyšší duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí odmietol počiatočné ponuky na viedenských rokovaniach o záchrane jadrovej dohody s Iránom. Čoskoro 82-ročný Chameneí sa snaží vyvíjať tlak na svetové mocnosti, keď vyhlásil, že sa na ne "neoplatí ani pozrieť".

slovakia

left justify in out

USA vs Irán 

Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2018 rozhodol o jednostrannom odstúpení USA od jadrovej dohody s Iránom, v rámci ktorej Teherán súhlasil s obmedzením!!! obohacovania uránu výmenou na zrušenie ekonomických sankcií. Keď potom USA opätovne uplatnili sankcie a pridali ďalšie, Irán postupne a verejne zrušil limity svojho jadrového programu.

 

img


Cieľom rozhovorov vo Viedni je nájsť spôsob, ako by USA mohli znovu vstúpiť do jadrovej dohody Teheránu so svetovými mocnosťami a dosiahnuť, aby Irán opäť dodržiaval svoje limity.

 

Incident v Natanz 
Dialóg o jadrovej dohode však upadol do chaosu po víkendovom útoku v iránskom podzemnom jadrovom stredisku Natanz, o ktorom sa predpokladá, že ho spáchal Izrael. Teherán naň odpovedal oznámením, že bude obohacovať urán až o 60 %, čo je viac ako kedykoľvek predtým, no stále menej ako 90 % potrebných na jadrové zbrane.

 

Viac sa dočítate: Irán verejne obviňuje Izrael z poškodenia centrifúg, ktoré boli súčasťou jadrového programu

 

Rýchlejšie obohacovanie uránu 

Iránsky prezident Hasan Rúhání uviedol, že centrifúgy IR-1 prvej generácie, ktoré boli pri nedeľnom útoku poškodené, nahradia pokročilejšími centrifúgami IR-6, ktoré obohacujú urán omnoho rýchlejšie. "Chceli ste nám počas rozhovorov vyprázdniť ruky, ale máme ich plné," povedal Rúhání.

 

Irán začne obohacovať urán na 60 %, pôvodné dohody sa rozpadli ako domček z karát

 

"Obohatenie o 60 % bude odpoveďou na vaše zlo. Odrezali sme vám obe ruky, jednu s centrifúgami IR-6 a druhú so 60 %," dodal prezident a Izraelčanom odkázal, že ich čaká odveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies