Irán neposkytne USA čierne skrinky z havarovaného lietadla

NETKY.SK • 8 Január 2020, 14:11 • 2 min
Irán neposkytne USA čierne skrinky z havarovaného lietadla

TEHERÁN/KYJEV - Irán odmieta odovzdať americkému výrobcovi letové zapisovače lietadla Boeing 737-800, ktoré sa dnes ráno krátko po štarte zrútilo neďaleko Teheránu.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie Iránu

Zahynulo pri tom najmenej 170 ľudí na palube, z ktorých väčšina boli občania Iránu a Kanady. "Čiernu skrinku nedáme výrobcovi a Američanom," uviedol Alí Alí Ábedzáde, výkonný riaditeľ iránskej agentúry pre civilné letectvo. Dodal, že krajina, do ktorej budú záznamníky prevezené na dešifrovanie, ešte nebola vybraná. Ábedzáde zdôraznil, že príčina nehody nebude zverejnená, kým nebude dokončená analýza údajov z čiernej skrinky.

 

img

 

Boeing rieši situáciu

Iránsky štátny telerozhlas IRIB medzičasom informoval, že na mieste havárie sa našli oba palubné zapisovače havarovaného lietadla spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA). Podľa agentúry Interfax spoločnosť Boeing bola informovaná o havárii lietadla svojej výroby v Iráne a začala zhromažďovať informácie o okolnostiach leteckej tragédie.

 

img

 

Ukrajina a Irán budú spolupracovať

Ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko sa po tragickej nehode telefonicky spojil s iránskym rezortným kolegom Mohamedom Džavádom Zarífom. Ministri sa dohodli na koordinácii činností vyšetrovacích tímov oboch krajín s cieľom zistiť príčiny havárie ukrajinského lietadla Boeing 737 v Teheráne.

Spravodajský portál Lenta.ru informoval, že ukrajinské veľvyslanectvo v Iráne zmenilo svoje vyhlásenie k havárii lietadla.

 

img

 

Zmena verzie tragédie

Zmeny sa týkajú tej časti správy, ktorá hovorila o možných príčinách nehody. V pôvodnej verzii sa vylučoval útok ako príčina havárie lietadla. V správe sa uvádzalo, že na vine sú zrejme technické problémy. V novej verzii vyhlásenia veľvyslanectvo oznámilo, že príčiny nehody vyšetruje osobitná komisia a že všetky verzie katastrofy, ktoré pochádzajú z iných zdrojov, treba považovať za neoficiálne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona