Irán: Nemáme dôvod zastaviť obohacovanie uránu na 20 percent

NETKY.SK • 27 Máj 2012, 22:47 • 2 min
Irán: Nemáme dôvod zastaviť obohacovanie uránu na 20 percent

Irán Nemáme dôvod zastaviť obohacovanie uránu na 20 percent - Politika Irán plánuje postaviť najmenej dve nové atómové elektrárne vedľa tej existujúcej, ktorej prevádzku spustili vlani s pomocou Ruska. Oznámil to dnes šéf Iránskej organizácie pre atómovú

slovakia

left justify in out

img

Irán plánuje postaviť najmenej dve nové atómové elektrárne vedľa tej existujúcej, ktorej prevádzku spustili vlani s pomocou Ruska. Oznámil to dnes šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Ferejdún Abbásí, ktorého citovala štátna televízia.
      Abbásí povedal, že Irán sa nachádza v prvých etapách plánovania nových 1000-megawattových jadrových elektrární a ich výstavba sa začne do jedného až dvoch rokov.
      Irán opakovane v posledných rokoch informoval, že plánuje postaviť ďalšie jadrové elektrárne, ale nič nenaznačovalo, že už prebiehajú nejaké práce.
      Prvá jadrová elektráreň v Iráne začala fungovať vlani v máji v juhoiránskom pobrežnom meste Búšehr.
      Západ podozrieva Irán, že uskutočňuje program na výrobu jadrových zbraní, ale Teherán toto obvinenie popiera.
      Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Abbásí dnes zároveň vyhlásil, že v tomto období nie sú žiadne dôvody, aby jeho krajina zastavila výrobu uránu obohateného na 20 percent - čo je kľúčová požiadavka svetových veľmocí.
      Západ sa obáva, že 20-percentný urán by bolo možné rýchlo premeniť na materiál vhodný na vývoj jadrových zbraní. Irán však tvrdí, že jeho jadrový program a program obohacovania uránu má výlučne mierové účely.
      Abbásí, ktorého citovala polooficiálna tlačová agentúra ISNA, povedal, že Irán bude pokračovať s obohacovaním uránu na vyššiu, 20-percentnú úroveň. Podľa jeho slov ho totiž potrebujú do reaktora využívaného na lekársky výskum, ktorý produkuje izotopy na liečbu približne milióna pacientov v Iráne, chorých na rakovinu.
      "Nemáme dôvod prestať s obohacovaním uránu na 20 percent, pretože produkujeme iba maximálne 20-percentný materiál, ktorý potrebujeme. Nič viac, nič menej," uviedol Abbásí.
      Abbásího vyhlásenie o obohacovaní uránu sa zhodovalo s námietkami Iránu, ktoré minulý týždeň vyslovil na stretnutí so svetovými veľmocami v Bagdade. Tie totiž Teheránu navrhli, aby zastavil obohacovanie na 20 percent, výmenou za americký balík pomoci - ten by zahŕňal zásobovanie Iránu rádioaktívnym materiálom a náhradnými dielmi pre civilné lietadlá.
      Irán žiada, aby Západ zmiernil ropné embargo a sankcie proti iránskym bankám, až potom je ochotný zvažovať pozastavenie obohacovania na 20 percent.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies