Irán nemá miesto na konferencii o Sýrii vo švajčiarskej Ženeve

NETKY.SK • 26 Máj 2013, 10:06 • 2 min
Irán nemá miesto na konferencii o Sýrii vo švajčiarskej Ženeve

PARÍŽ - Francúzsko vylučuje, aby sa na pripravovanej mierovej konferencii o Sýrii zúčastnili aj predstavitelia Iránu. Stanovisko Paríža v sobotu tlmočil minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Ten potvrdil, že Francúzi sú si vedomí ruského záujmu na účasti Iráncov, no Paríž to odmieta.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je údajne nekonštruktívny postoj vlády v Teheráne vo veci hľadania riešení ukončenia krviprelievania v blízkovýchodnej krajine. Ako povedal, "Iránu nejde o politické riešenie".

Fabius tvrdí, že iránski dôstojníci riadia operácie v Sýrii a poukázal aj na aktivity libanonského hnutia Hizballáh podporovaného islamskou republikou. Irán preto nemá miesto pri rokovacom stole, tvrdí Fabius, ktorý sa v pondelok vo francúzskom hlavnom meste stretne so svojim rezortnými kolegami z Ruska a USA - Sergejov Lavrovom a Johnom Kerrym. Debatovať budú práve o medzinárodnej konferencii. 

Konferencia, ktorá je výsledkom úsilia Ruska a USA, sa pravdepodobne uskutoční v prvej polovici júna vo švajčiarskej Ženeve. Doteraz však diplomatické úsilie o zastavenie násilia v Sýrii neprinieslo žiadny úspech, tvrdší postup voči Damasku zase blokujú v OSN Rusko a Čína. Sýrsky prezident Baššár al-Asad obviňuje zahraničie z materiálnej podpory "teroristov" a odmieta z postu prezidenta odstúpiť. Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu prišlo o život viac ako 95-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies