Irán nebude vydávať víza občanom USA, kým USA odmietajú vydávať víza Iráncom

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 16:30 • 2 min
Irán nebude vydávať víza občanom USA, kým USA odmietajú vydávať víza Iráncom

TEHERÁN - Irán nebude vydávať víza občanom Spojených štátov, kým USA odmietajú vydávať víza Iráncom. Vyhlásil to dnes v Teheráne námestník ministra zahraničných vecí Madžíd Tacht Ravánčí.

slovakia

left justify in out

Teherán informoval, že ho nevyviedol z miery v pondelok obnovený zákaz vstupu iránskych návštevníkov do USA, ktorý nariaďuje prepracovaný dekrét amerického prezidenta Donalda Trumpa a ktorého revidovanie bolo vynútené žalobami na súdoch. Pôvodný výnos z 27. januára pozastavil federálny súd v San Franciscu. Nový dekrét má platiť od 16. marca.

 

"Nové výkonné nariadenie je z právneho hľadiska takisto zlé," povedal Tacht Ravánčí.

 

Keďže Iránci majú zakázaný vstup na územie USA, občania USA budú mať zakázaný vstup do Iránu; len čo Spojené štáty zrušia zákaz - tak ako to boli nútené urobiť koncom minulého mesiaca - Irán zareaguje podobne, dodal námestník ministra.

 

Tacht Ravánčí zdôraznil, že Irán sa nikdy nepodieľal na žiadnych teroristických útokoch na pôde USA. Krajiny, ktoré sa podieľali, nie sú na Trumpovom zozname, povedal námestník pre iránsku tlačovú agentúru ISNA.

 

Americký prezident Trump podpísal v pondelok 6. marca prepracované výkonné nariadenie, ktoré dočasne, na 90 dní, zakazuje vstup do USA občanom zo šiestich prevažne moslimských krajín, žiadajúcim o nové víza - hoci tým, čo už víza majú, umožňuje slobodne pricestovať.

 

Prepracovaný zákaz sa týka občanov Sudánu, Sýrie, Iránu, Líbye, Somálska a Jemenu. Irak zo zrevidovaného nariadenia vyškrtli vzhľadom na úlohu, ktorú hrá v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

 

Nový zákaz takisto na 120 dní pozastavuje americký utečenecký program a týka sa aj Sýrčanov. V pôvodnom výnose platil pre sýrskych utečencov zákaz prijímania do USA na neurčitý čas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona