Irán navrhuje vytvoriť protiteroristický blok, kam by patrila aj Saudská Arábia

NETKY.SK • 11 December 2016, 12:13 • 2 min
Irán navrhuje vytvoriť protiteroristický blok, kam by patrila aj Saudská Arábia

TEHERÁN - S cieľom bojovať proti terorizmu a posilňovať vzájomnú hospodársku spoluprácu navrhol dnes Irán vytvorenie bloku moslimských krajín, do ktorého by patril aj jeho regionálny súper Saudská Arábia.

slovakia

left justify in out

Predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání povedal dnes na bezpečnostnej konferencii v Teheráne, že obe krajiny - Irán a Saudská Arábia - by sa mali spojiť s Tureckom, Egyptom, Irakom a Pakistanom a spoločnými silami budovať v tejto zemepisnej oblasti mier a zároveň obraňovať a ochraňovať Palestínčanov.

 

Irán s väčšinovým obyvateľstvom šiitského moslimského vierovyznania a Saudská Arábia so sunnitskou moslimskou väčšinou sú názorovo od seba veľmi vzdialení a každá z týchto dvoch krajín podporuje v občianskych vojnách v Sýrii a Jemene inú stranu.

 

Saudská Arábia dokonca v januári prerušila s Iránom diplomatické vzťahy po tom, čo iránski demonštranti na protest proti poprave prominentného saudskoarabského šiitského duchovného vtrhli do saudskoarabského diplomatického areálu.

 

Saudská Arábia pred približne rokom oznámila vytvorenie 34-člennej "islamskej vojenskej aliancie", v ktorej však Irán nefiguruje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies