Irán nadobudne jadrový arzenál v priebehu desiatich rokov, tvrdí Netanjahu

NETKY.SK • 17 Október 2017, 14:22 • 2 min
Irán nadobudne jadrový arzenál v priebehu desiatich rokov, tvrdí Netanjahu

JERUZALEM - Izraelský líder Benjamin Netanjahu varoval Teherán, že nebude tolerovať iránsku vojenskú prítomnosť v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Netanjahu sa v utorok stretol s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom, pričom ich rokovania sa koncentrovali predovšetkým na snahy islamskej republiky zaistiť si prítomnosť v susednej krajine sužovanej občianskou vojnou. "Irán musí pochopiť, že Izrael to nedovolí," povedal premiér.

Stretnutie sa konalo deň po tom, ako židovský štát v Sýrii zničil protilietadlový raketový systém, ktorý ohrozoval izraelské stíhačky pri preletoch nad Libanonom. Izrael sa vo všeobecnosti nezapája do občianskej vojny u svojich susedov, v Sýrii však podnikol už početné útoky na konvoje zbraní libanonského militantného hnutia Hizballáh. Znepokojuje ho tam aj vojenská prítomnosť jeho úhlavného nepriateľa Iránu. Šiitský Irán a Hizballáh bojujú v občianskej vojne po boku sýrskych vládnych síl.

Izrael a Rusko zriadili špeciálny mechanizmus, ktorý má predísť kolízii ich leteckých síl v Sýrii.

 

Irán nadobudne jadrový arzenál v priebehu desiatich rokov

 

Netanjahu tiež varoval, že Irán nadobudne vlastný jadrový arzenál v priebehu ôsmich až desiatich rokov. Stane sa tak podľa neho vtedy, ak medzinárodné mocnosti nepristúpia k zmenám v platnej jadrovej dohode s Iránom. "Ak sa dohoda nezmení," Irán získa jadrové zbrane, vyhlásil Netanjahu na dnešnom stretnutí v Jeruzaleme s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu.

 

Netanjahu je jedným z najväčších kritikov jadrovej dohody, ktorú Teherán uzavrel v roku 2015 so šiestimi svetovými mocnosťami. Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie vyzvali v pondelok Kongres USA na zachovanie jadrovej dohody s Iránom po tom, ako americký prezident Donald Trump stiahol svoju podporu pre túto dohodu.

 

Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes privítal podporu dohody zo strany Európy. "Jednotná podpora dohody, najmä od európskych krajín, je pre Irán dôležitým politickým úspechom," uviedol prezident na svojej internetovej stránke. V reakcii na slová prezidenta Trumpa predtým vyhlásil, že Teherán bude plniť záväzky vyplývajúce z dohody, kým to bude v jeho záujme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies