Irán musí spolupracovať s jadrovou agentúrou OSN

NETKY.SK • 8 September 2010, 07:48 • 2 min
Irán musí spolupracovať s jadrovou agentúrou OSN

Irán musí spolupracovať s jadrovou agentúrou OSN

slovakia

left justify in out

img

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes Irán, aby splnil požiadavky Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu (MAAE). Podobný apel predtým zverejnila aj Čína.
      Obe veľmoci tak reagovali na v najnovšiu správu MAAE, ktorá kritizuje Teherán za odmietanie niektorých inšpektorov špecializovaných na iránsky jadrový program. Dozorná agentúra OSN vyzvala islamskú republiku, aby členom inšpekčných tímov "bezodkladne" umožnila prístup do všetkých relevantných zariadení.
      "MAAE musí pokračovať vo svojej práci. Irán musí reagovať na jej požiadavky," vyhlásil Lavrov po rokovaniach so svojím francúzskym rezortným partnerom Bernardom Kouchnerom.
      V podobnom zmysle sa vyjadrilo aj čínske ministerstvo zahraničných vecí. "Veríme, že Irán a agentúra môžu plne spolupracovať a zaistiť dôveru medzinárodného spoločenstva v mierový charakter iránskych jadrových zariadení," uviedla hovorkyňa rezortu Ťiang Jü.
      Lavrov sa počas návštevy Paríža vyjadril aj k plánovanému predaju francúzskych vojnových lodí typu Mistral ruskej armáde. Obe krajiny podľa neho vedú o tejto otázke "exkluzívne rozhovory". Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho je doterajší priebeh rozhovorov povzbudivý.
      Otázniky nad dlhodobo pripravovaným kontraktom vyvolalo vyhlásenie ruského ministra obrany Anatolija Serďukova, ktorý v auguste vyhlásil v tejto záležitosti medzinárodný tender. V snahe o prielom v rokovaniach navštívila Rusko minulý týždeň francúzska delegácia.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona