Irán má v zálohe ďalšie možnosti, ak Trump odstúpi od jadrovej dohody

NETKY.SK • 19 Január 2017, 15:48 • 2 min
Irán má v zálohe ďalšie možnosti, ak Trump odstúpi od jadrovej dohody

KUALA LUMPUR - Irán má v zálohe iné možnosti pre prípad, že by novozvolený americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody. Uviedol to dnes iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, ktorý však svoje slová bližšie nekonkretizoval.

slovakia

left justify in out

Irán je podľa Zarífa presvedčený o tom, že "je v záujme každého držať sa tejto dohody". Zdôraznil tiež, že ide o medzinárodnú dohodu Iránu a šiestich svetových mocností, a nie len o dvojstrannú zmluvu medzi Iránom a Spojenými štátmi.

 

Ak nová americká vláda odstúpi od jadrovej dohody, "prekvapíme ho - prezident Trump má rád prekvapenia", povedal Zaríf počas dnešnej návštevy Malajzie. Minister však odmietol spresniť svoj výrok, iba sa zasmial a uviedol: "Už by to nebolo prekvapenie, keby som vám to povedal."

 

Dohodu o obmedzení iránskeho jadrového programu dosiahol Irán a šesť svetových veľmocí (USA, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko) po dlhých a náročných rokovaniach. Zakotvuje ju aj právne záväzná rezolúcia OSN. Táto dohoda zavádza obmedzenia iránskeho nukleárneho programu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií OSN.

 

Trump, ktorý nastúpi do prezidentského úradu 20. januára, počas predvolebnej kampane ostro kritizoval iránsku dohodu a sľuboval, že ju zruší alebo o nej bude nanovo rokovať.

 

OSN, EÚ a ďalší kľúčoví hráči podporujú v otázke jadrovej dohody postoj Iránu a trvajú na nutnosti jej zachovania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona