Irán má pripravený experimentálny model štátnej kryptomeny

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 10:30 • 2 min
Irán má pripravený experimentálny model štátnej kryptomeny

TEHERÁN – Vládny minister Iránu potvrdil, že je pripravený experimentálny model domácej digitálnej meny. Tento krok prichádza po tom, ako krajina zakázala obchodovanie s kryptomenami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Zákaz centrálnej banky neznamená zákaz alebo obmedzenie používania digitálnej meny v domácom vývoji. Minulý týždeň na spoločnom stretnutí s cieľom preskúmať pokrok v projekte domácej kryptomeny bolo oznámené, že experimentálny model je pripravený," povedal minister pre informácie a komunikačné technológie Mohammad Javad Azari-Jahromi.

 

Minister Azari-Jahromi prvý tweetol o plánoch Post Banku na vytvorenie digitálnej meny založenej na cloude pre iránsky bankový systém.

 

 

 

"Stretnutie s predstavenstvom Post Bank, na ktorom sme diskutovali o digitálnych menách založených na blockchaine, stanovilo potrebné opatrenia na experimentálnu implementáciu prvej digitálnej meny krajiny. Pilotný model bude predložený bankového systému krajiny na preskúmanie a schválenie."

 

Azari-Jahromi neuviedol, či miestna digitálna mena bude nakoniec sprístupnená aj verejnosti, ani či ju vydáva Post Bank (51% vlastníkom je vláda) alebo iná vládna alebo finančná jednotka.

 

Iránska centrálna banka na začiatku apríla zakázala domácim bankám a iným finančným subjektom obchodovať s kryptomenami, kvôli obavám z prania špinavých peňazí.

 

img

 

Iránske finančné inštitúcie v apríli uskutočnili koordinované opatrenia s cieľom zastaviť krízu národnej meny, keď iránsky rial klesol na bezprecedentné minimum v súvislosti s obavami z možného obnovenia sankcií, ak sa USA rozhodnú 12. mája ukončiť mnohostrannú jadrovú dohodu.

 

Snaha Iránu o štátnu kryptomenu okamžite vyvolala porovnávanie s Venezuelou, ktorá vydala kontroverznú štátnu kryptomenu Petro. Práve túto digitálnu menu mnohí považujú za pokus o obchádzanie medzinárodných sankcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies