Irán dúfa, že dnes dôjde k stiahnutiu sankcií na základe jadrovej dohody

NETKY.SK • 16 Január 2016, 13:12 • 2 min
Irán dúfa, že dnes dôjde k stiahnutiu sankcií na základe jadrovej dohody

VIEDEŇ - Irán je optimistický, že sa dnes ukončia dlhodobé spory ohľadom jeho jadrového programu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to minister zahraničných vecí tejto islamskej republiky Mohammad Džavád Zaríf po tom, ako pricestoval do Viedne, kde sa stretne so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym, šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou, ako aj generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukijom Amanom.

 

Diskutovať budú o implementácii širokej jadrovej dohody, ktorú Teherán podpísal so šiestimi svetovými mocnosťami minulý rok v júli, pripomína agentúra DPA. "Dnes dôjde k stiahnutiu všetkých sankcií," povedal Zaríf pre novinárov.

 

Irán a skupina mocností zahŕňajúca Britániu, Čínu, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Spojené štáty čakajú na poslednú správu MAAE so sídlom vo Viedni, ktorá má potvrdiť, že Teherán zredukoval svoj jadrový program. Toto potvrdenie dá EÚ a USA mandát na okamžité stiahnutie sankcií vrátane embarga na predaj iránskej ropy.

 

Irán v rámci vlaňajších rokovaní súhlasil, že demontuje tisíce centrifúg na obohacovanie uránu, zníži svoje zásoby obohateného uránu z 12 ton na niekoľko stoviek kilogramov a reaktor v meste Arák, ktorý vyrába plutónium, zapečatí betónom.

 

Zredukovanie civilného jadrového programu Iránu spolu s inšpekciami zo strany MAAE majú zaručiť, že sa Teherán v budúcnosti nebude pokúšať vyrobiť atómové zbrane.

 

Implementácia predmetnej jadrovej dohody by tak mala prísť 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies