Irán dodáva Iraku rakety na boj proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 12:35 • 2 min
Irán dodáva Iraku rakety na boj proti Islamskému štátu

WASHINGTON - Iránska vláda dodáva irackej armáde raketové systémy a delostreleckú muníciu na boj proti radikálom z organizácie Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií zverejnených v utorok americkým denníkom New York Times Iránci ponúkli svoj moderný arzenál irackej armáde, na ktorej výcviku sa podieľali ozbrojené sily USA, úhlavného nepriateľa Iránu. V 80. rokoch Irán viedol proti Iraku vojnu. Američania preto podľa slov amerického ministra obrany Astona Cartera situáciu s "obavami sledujú a pozorne monitorujú". Irán totiž podporuje aj šiitské milície, ktoré bojujú po boku irackej armády, a to pri prebiehajúcej ofenzíve v meste Tikrít.

 

USA ešte v roku 2014 odmietli návrh iránskych predstaviteľov na spoluprácu v boji proti Islamskému štátu výmenou za flexibilitu týkajúcu sporného nukleárneho programu. USA a Irán nemajú diplomatické ani obchodne vzťahy už takmer 35 rokov a najvyšší duchovný líder islamskej republiky Alí Chameneí Spojené štáty označuje za "diabla". Boj proti radikálom z IŠ, ktorí ovládli minulý rok rozsiahle časti Sýrie a Iraku, je však ich spoločným cieľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona