Irán chce pokračovať v exporte ropy napriek americkým sankciám

NETKY.SK • 5 September 2018, 09:00 • 2 min
Irán chce pokračovať v exporte ropy napriek americkým sankciám

TEHERÁN - Irán podľa prezidenta Hasana Rúháního bude pokračovať v exporte ropy napriek snahe USA zastaviť ho prostredníctvom sankcií.

slovakia

left justify in out

"Budeme všetkými prostriedkami pokračovať v ťažbe aj v exporte," povedal Rúhání pre štátnu televíziu. USA chcú zredukovať iránsky vývoz ropy fakticky na nulu obnovením sankcií v novembri po tom, ako Washington v máji odstúpil od jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami.

Nie je však jasné, ako iné krajiny obmedzia import iránskej ropy. Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína, čiže krajiny, ktoré tiež podpísali jadrovú dohodu, nesúhlasia s rozhodnutím administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od dohody.

V dôsledku sankcií voči Iránu by cena ľahkej americkej ropy mohla do zimy stúpnuť až o 30 percent. Povedal to odborník v oblasti energetiky John Kilduff zo spoločnosti Again Capital. "Situácia na globálnom trhu je napätá a stáva sa ešte napätejšou," konštatoval John Kilduff. "V rozsahu, v ktorom vidíme strácanie iránskych barelov z trhu, cena ľahkej americkej ropy a ropy Brent sa dá potenciálne očakávať v pásme 85 až 95 USD," dodal Kilduff.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies