Irán chce kúpiť 118 lietadiel Airbus v hodnote 27 miliárd USD

NETKY.SK • 27 August 2016, 14:28 • 2 min
Irán chce kúpiť 118 lietadiel Airbus v hodnote 27 miliárd USD

TEHERÁN - Irán predpokladá, že bude v blízkej budúcnosti môcť podpísať konečnú dohodu na kúpu 118 lietadiel Airbus. Delegácia predstaviteľov Airbusu by mala priletieť do Teheránu ešte tento mesiac, uviedol iránsky minister dopravy Abbas Achundi, ktorý dúfa, že kontrakt sa uzatvorí do konca roka, uviedla vo štvrtok (25.8.) tlačová agentúra INSA. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Iránska objednávka lietadiel v hodnote 27 miliárd USD (23,9 miliardy eur) je pozastavená už desať mesiacov z dôvodu nejasností okolo jej financovania. Transakciu totiž musí schváliť americké ministerstvo financií a predovšetkým jeho úrad pre kontrolu zahraničných aktív OFAC. Irán nemôže pred jej schválením previesť peniaze cez európske banky.

 

Podľa Abbasa Achundiho Teherán tiež pokročil v rokovaniach s Boeingom. Z dôvodu modernizácie zastaranej letky sa Irán dohodol s americkým výrobcom na kúpe 108 lietadiel. Avšak aj v tomto prípade ešte chýba schválenie zo strany OFAC, a preto dohoda zatiaľ nebola podpísaná.

 

Aj napriek jadrovej dohode medzi Iránom a západnými mocnosťami z júla 2015 a odvolaniu ekonomických sankcií v januári 2016 ešte stále nie sú úplne vyriešené problémy s OFAC a bankami. Veľké európske banky, ktoré sú aktívne v USA, sa boja poskytovať úvery pri obchodoch s Iránom, pretože niektoré americké sankcie sú ešte stále platné. Téma by sa podľa Teheránu mala vyriešiť na rokovaniach zo západnými mocnosťami v septembri v New Yorku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona