Irán by sa po zrušení sankcií mohol stať dodávateľom plynu pre Európu

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 15:04 • 2 min
Irán by sa po zrušení sankcií mohol stať dodávateľom plynu pre Európu

VIEDEŇ - Irán by sa po zrušení sankcií mohol v strednodobom časovom horizonte stať dodávateľom plynu pre Európu. Vyhlásil to dnes štátny tajomník iránskeho ministerstva ropného priemyslu Amir Husajn Zamanínia na konferencii s európskymi investormi vo Viedni. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Irán vlastní veľké ložiská zemného plynu a v súčasnosti dosahuje jeho produkcia 700 miliónov kubických metrov (m3) plynu denne. Do roku 2017 však plánuje jeho ťažbu zvýšiť približne na 1100 miliónov m3 denne. Európa sa tak môže stať odberateľom iránskeho plynu a znížiť svoju závislosť od dodávok plynu z Ruska, konštatoval predseda britsko-iránskej obchodnej komory lord Norman Lamont.

 

Momentálne je jediným odberateľom iránskeho plynu z "európskej strany" len Turecko. Irán sa minulý týždeň dohodol so šesticou svetových veľmocí na urovnaní mnoho rokov sa tiahnuceho problému s kontroverzným iránskym jadrovým programom. Teherán teraz očakáva, že Západ zruší ekonomické sankcie, ktoré naň uvalil pre podozrenie z vývoja jadrových zbraní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies