Irán by mohol zastaviť obohacovanie uránu, ak Západ uzná jeho práva

NETKY.SK • 28 Máj 2012, 11:30 • 2 min
Irán by mohol zastaviť obohacovanie uránu, ak Západ uzná jeho práva

Irán by mohol zastaviť obohacovanie uránu, ak Západ uzná jeho práva - Politika V spore so Západom by bol Irán za istých podmienok pripravený zastaviť program obohacovania uránu na 20 percent. Za to by však museli veľmoci uznať právo krajiny na vlastný nuk

slovakia

left justify in out

img

V spore so Západom by bol Irán za istých podmienok pripravený zastaviť program obohacovania uránu na 20 percent. Za to by však museli veľmoci uznať právo krajiny na vlastný nukleárny program, uviedol dnes hovorca ministerstva zahraničných vecí v Teheráne.
      "Naše právo na jadrový programu musí byť uznané a stať sa základom ďalších rokovaní, len môže dôjsť k prelomu," povedal hovorca Rámín Mehmánparast. "V takom prípade by mohol Irán zvážiť zastavenie 20-percentného obohacovania uránu, ak Západ uzná jeho mierový charakter."
      Podľa hovorcu Irán nikdy netrval na obohacovaní uránu na úroveň 20 percent, bol však "nútený" k nemu pristúpiť po tom, ako mu Západ zamietol dodávky ďalšieho paliva potrebného pre medicínsky reaktor v Teheráne.
      Vyjadrenia Mehmánparasta znova naznačujú, že hlavnou podmienkou Iránu pre spoluprácu so svetovými veľmocami v otázke jeho sporného jadrového programu je - okrem zrušenia sankcií - uznanie jeho práva na jadrový program.
      Irán tiež naznačil, že v prípade medzinárodného uznania by bol okrem možného zastavenie obohacovania uránu na 20 percent, čo je dôležitý krok k obohateniu uránu na vyššiu úroveň použiteľnú aj na zbrojné účely, otvorenejší ďalším inšpekciám Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona