Irán bude vyvíjať lode s jadrovým pohonom a kritizuje USA za porušenie dohody

NETKY.SK • 13 December 2016, 18:50 • 2 min
Irán bude vyvíjať lode s jadrovým pohonom a kritizuje USA za porušenie dohody

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhaní nariadil vývoj lodí s nukleárnym pohonom a zároveň obvinil USA z porušenia vlaňajšej medzinárodnej jadrovej dohody. Svetové veľmoci súhlasili so stiahnutím sankcií voči Iránu výmenou za to, že táto krajina obmedzí svoj jadrový program.

slovakia

left justify in out

Kongres však nedávno odhlasoval predĺženie platnosti zákonov, ktoré Spojeným štátom umožňujú uvaliť sankcie voči Teheránu. Daná legislatíva z roku 1996 má právomoc opäť uvaliť sankcie na iránsku energetiku, armádu či bankový sektor, ak Teherán poruší podmienky dohody o obmedzení jadrového výskumu.

 

Po tom, čo túto legislatívu odobrili obe komory Kongresu, sa očakáva, že ju prezident USA Barack Obama podpíše. Dosluhujúci šéf Bieleho domu však tvrdí, že tento krok nebude mať vplyv na jadrovú dohodu a Washington bude ďalej pokračovať v politike pozastavených opatrení, informovala dnes stanica BBC.

 

Rúhání kritizoval krok amerických zákonodarcov ako porušenie prelomovej dohody a vyhlásil, že svojich príslušných činiteľov už požiadal, aby začali pracovať na "výrobe jadrového paliva, ako aj reaktorov pre námornú dopravu". Dodal, že Irán podá právnu sťažnosť na výbor zodpovedný za dohľad nad dohodou.

 

Novozvolený americký prezident Donald Trump sa počas svojej predvolebnej kampane zastrájal, že zruší celú jadrovú dohodu s Iránom. Teherán naznačil možnosť výstavby plavidiel s jadrovým pohonom už predtým, keď vrcholilo napätie medzi medzinárodným spoločenstvom a Iránom ohľadom jadrovej otázky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona