Irán bojkotuje najväčší knižný veľtrh, pretože na ňom vystúpi Salman Rushdie

NETKY.SK • 8 Október 2015, 11:59 • 2 min
Irán bojkotuje najväčší knižný veľtrh, pretože na ňom vystúpi Salman Rushdie

TEHERÁN - Irán zrušil dnes svoju účasť na budúcotýždňovom Frankfurtskom knižnom veľtrhu, a to na protest proti otváraciemu prejavu, ktorým podujatie zaháji britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Iránska štátna televízia v stredu uviedla, že tamojšie ministerstvo kultúry označilo rozhodnutie organizátorov veľtrhu zavolať na podujatie Rushdieho za "nekultúrny čin". Ďalej v televízii zaznelo tvrdenie, že Irán sa na veľtrhu nezúčastní a ostatné islamské krajiny vyzýva, aby spravili to isté. Na Frankfurtskom knižnom veľtrhu, ktorý sa koná každoročne v októbri vo Frankfurte nad Mohanom a je najväčším podujatím svojho druhu na svete, sa zvyčajne zúčastňujú stovky iránskych vydavateľov, pripomenula AP.


Rushdieho román Satanské verše z roku 1988 vyvolal v arabskom svete ostrú polemiku a autor sa musel nasledujúcich desať rokov skrývať pred fatvou (islamským náboženským ediktom) žiadajúcou jeho smrť, ktorú naňho vyhlásil iránsky ajatolláh Chomejní. Satanské verše sú v Iráne aj naďalej zakázanou knihou a veľa moslimov ju označuje za rúhačskú. Frankfurtský knižný veľtrh bude prebiehať od 14. do 18. októbra, pričom Rushdie svoj príhovor prednesie na budúci utorok, čiže deň pred sprístupnením podujatia širokej verejnosti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona