Irán a MAAE ukončili "konštruktívne" kolo jadrových rozhovorov

NETKY.SK • 1 Február 2012, 08:04 • 2 min
Irán a MAAE ukončili "konštruktívne" kolo jadrových rozhovorov

Irán a MAAE ukončili "konštruktívne" kolo jadrových rozhovorov

slovakia

left justify in out

img

Irán dnes ukončil "konštruktívne" kolo rozhovorov s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) a v budúcnosti sú naplánované ďalšie stretnutia. Informovala o tom iránska polooficiálna tlačová agentúra Fars.
      "Rozhovory medzi Iránom a tímom inšpektorov z MAAE boli konštruktívne. Obe strany sa dohodli na pokračovaní rozhovorov," citovala Fars nemenované zdroje.
      Jadroví inšpektori z agentúry OSN prišli do Teheránu v sobotu 28. januára a začali trojdňové rozhovory s iránskymi predstaviteľmi, ktoré sa týkali podozrení, že islamský štát sa snaží vyrobiť jadrové zbrane.
      Západ podozrieva Irán, že jeho obohacovanie uránu má vojnové účely. Teherán sa však bráni, že cieľom je vyrábať elektrickú energiu.
      Tlačová agentúra Fars uviedla, že termín budúcich rozhovorov medzi Iránom a MAAE už bol stanovený, ale neposkytla žiadne podrobnosti.
      Rozhovory inšpektorov a iránskych predstaviteľov sa konali za zatvorenými dvermi. Nie je známe, či zástupcovia MAAE navštívili a skontrolovali aj nejaké nukleárne zariadenia. Dnes večer z Iránu odcestujú.
      Oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA ešte 29. januára informovala, že iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí udelil šiestim predstaviteľom MAAE povolenie skontrolovať všetky jadrové zariadenia a ponúkol im, že v krajine môžu zostať dlhšie než tri dni.
      Hlavný inšpektor MAAE Herman Nackärts a jeho tím sa stretli s iránskym hlavným jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím a so šéfom Iránskej organizácie pre atómovú energiu Ferejdúnom Abbásím Daváním. Spolu diskutovali o údajnom vojenskom rozmere iránskeho jadrového programu.
      Návšteva tímu MAAE je všeobecne vnímaná ako posledná šanca pre diplomaciu v tomto spore.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies