Irán a Boeing podpísali zmluvu o dodávke lietadiel

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 12:29 • 2 min
Irán a Boeing podpísali zmluvu o dodávke lietadiel

LOS ANGELES - Boeing podpísal s Iránom zmluvu o dodaní civilných lietadiel. Ide tak o prvý kontrakt za takmer 37 rokov. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

Dohoda bola uzatvorená na základe súhlasu americkej vlády a podľa Boeingu aj všetky ďalšie zmluvy budú podmienené schválením vlády. Americké ministerstvo zahraničných vecí privítalo oznámenie Boeingu a kontrakt v rámci dohody o iránskom jadrovom programe označilo za "prijateľnú podnikateľskú aktivitu". Pokiaľ úrady zmluvu schvália, prvý Boeing by mal prísť do Iránu už v októbri tohto roka.

 

Riaditeľ iránskej Organizácie pre leteckú dopravu Ali Abedzadeh pred časom oznámil, že Iran Air chce za 25 miliárd USD (22,1 miliardy eur) kúpiť 100 civilných lietadiel Boeing. Pôjde o typy 737 a 777. Boeing 737 sa používa na kratšie lety, ktoré trvajú hodinu až päť hodín, Boeing 777 je vhodný na najmenej 12-hodinové lety.

 

Okrem Boeingu má Irán záujem aj o 118 lietadiel konkurenčného Airbusu a ďalších 20 strojov od francúzsko-talianskeho výrobcu ATR.

 

Iran Air podľa vlastných údajov vlastní 43 lietadiel a priamo lieta do 35 destinácií, vrátane Londýna. Letecké spoločnosti z celého sveta za posledných 12 mesiacov vykonali 150.000 plánovaných letov do Iránu a z neho. Lety mali celkovú kapacitu 22,7 milióna cestujúcich, údaje o miere ich využitia nie sú známe.

 

Iránske letecké spoločnosti vlastnia približne 60 lietadiel Boeing, väčšina z nich bola kúpená ešte pred islamskou revolúciou v roku 1979. V Iráne je evidovaných celkovo 250 komerčných lietadiel, z ktorých sa používa 162 a zvyšok nelieta pre nedostatok náhradných dielov.

 

(1 EUR = 1,1314 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies