Bosna a Hercegovina darovala Iraku 550 ton prebytočných zbraní a munície

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 19:12 • 2 min
Bosna a Hercegovina darovala Iraku 550 ton prebytočných zbraní a munície

SARAJEVO - Armáda Bosny a Hercegoviny darovala Iraku vyše 550 ton prebytočných zbraní a munície v rámci členstva v medzinárodnej koalícii pod vedením USA, ktorá bojuje proti militantno-extrémistickej skupine Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

O pomoci poskytnutej na základe žiadosti USA v pondelok informoval novinárov bosniansky minister obrany Zekerijah Osmić, ktorý nevylúčil dodatočné presuny vojenského materiálu v budúcnosti. Darované zbrane a munícia pochádzajú z éry pred odčlenením Bosny a Hercegoviny od Juhoslávie a sú tak staré niekoľko desaťročí. Súčasťou armádnych reforiem podporovaných NATO a USA je zbavenie sa zásob v podobe vyše 16 500 ton munície a viac ako 40 000 kusov výzbroje, ktoré sú pozostatkom z vojny v rokoch 1992 až 1995.

 

Bosna a Hercegovina nie je členom NATO, o vstup však prejavuje záujem. Podľa Osmića sú prebytočné armádne zásoby často skladované blízko ľudských obydlí a vzhľadom na ich stav predstavujú čoraz väčšie bezpečnostné riziko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies