Irak začne vo štvrtok s repatriáciou občanov z poľsko-bieloruských hraníc

NETKY.SK • 15 November 2021, 09:49 • 2 min
Irak začne vo štvrtok s repatriáciou občanov z poľsko-bieloruských hraníc

BAGDAD - Tisíce ľudí uviazlo na bielorusko-poľskej hranici. Situácia začína byť kritická, migranti ostali bez prístupu k jedlu a vody.

slovakia

left justify in out

Iracká vláda v noci na pondelok oznámila, že na štvrtok organizuje repatriačný let na "dobrovoľnej báze" pre svojich občanov uviaznutých na poľsko-bieloruských hraniciach. S odvolaním sa na iracké ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.

 

"Irak uskutoční prvý let pre tých, ktorí si želajú dobrovoľný návrat, 18. (novembra)," uviedol hovorca irackého rezortu diplomacie pre irackú televíziu.

 

Vo východných pohraničných oblastiach Poľska táboria tisíce migrantov z Blízkeho východu vrátane Kurdov z Iraku, ktorí sa chcú dostať do Poľska a odtiaľ ďalej do Európy. Európska únia obviňuje Bielorusko, že zámerne privádza ľudí do východnej Európy a následne ich pašuje na Západ.

 

Situácia na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom sa vystupňovala 8. novembra. Niekoľko tisíc ľudí vtedy prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmieta opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúšajú dostať do Poľska aj zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok uviedla, že je "veľmi znepokojená neutešenou situáciou" týchto ľudí. Teplota v oblasti totiž dosahuje bod mrazu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Poliaci zvolali krízový štáb. K východnej hranici EÚ smerujú stovky migrantov!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona