Irak vyslal do boja proti militantom v Ramádí posily

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 15:51 • 2 min
Irak vyslal do boja proti militantom v Ramádí posily

BAGDAD - Iracká vláda vyslala dnes vojenské posily do Ramádí, hlavného mesta provincie Anbár, aby pomohli zastaviť postup militantov z organizácie Islamský štát (IS) v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA.

 

Iracký premiér Hajdar Abádí, ktorý je zároveň vrchným veliteľom ozbrojených síl, rozhodol o vyslaní posíl do Ramádí už v piatok, čím reagoval na opakované výzvy miestnych predstaviteľov a kmeňových náčelníkov. Podľa hovorcu ministerstva obrany sa vláda rozhodla do Ramádí vyslať policajnú brigádu.

Miestne médiá uvádzajú, že v centre Ramádí stále prebiehajú prudké boje medzi militantmi a irackou armádou podporovanou rôznymi polovojenskými jednotkami.

 

Ofenzíva Islamského štátu v Ramádí, ležiacom 110 kilometrov severne od irackej metropoly Bagdad, je súčasťou úsilia militantov o zastavenie rozsiahlych operácií irackých ozbrojených síl zameraných na vytlačenie džihádistov z provincie Anbár.

 

Ozbrojené výpady militantov podľa agentúry DPA dokazujú, že Islamský štát ešte stále predstavuje hrozivú silu, ktorú sa ani napriek opakovaným pokusom irackej armády a vzdušným útokom Spojených štátov a ich spojencov nedarí eliminovať.

 

Militanti z IS ovládajú rozsiahle územia na prevažne sunnitmi obývanom severe a západe Iraku, kde vlani v júni spustili bleskovú ofenzívu, ktorou zlomili odpor irackých vládnych síl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona