Irak v decembri exportoval rekordný objem ropy

NETKY.SK • 9 Január 2017, 15:25 • 2 min
Irak v decembri exportoval rekordný objem ropy

BAGDAD - Export irackej ropy z prístavov na juhu krajiny v decembri stúpol na 3,51 mil. barelov denne. Informoval o tom v pondelok iracký minister ropného priemyslu Džabár Alí Luajbí, ktorý uviedol, že ide o doteraz najvyššiu úroveň vývozu.

slovakia

left justify in out

V novembri Irak z ropných polí v strednej a južnej časti krajiny, ktorá je pod kontrolou vlády, exportoval 3,407 mil. barelov ropy denne. Ministerstvo nezverejnilo údaje o exporte prostredníctvom siete ropovodov na severe Iraku, ktorú riadi poloautonómny kurdský región a ktorou sa zvyčajne vyváža zhruba 600 tis. barelov denne.


Hlavná časť irackého ropného priemyslu sa nachádza v strednej a južnej časti krajiny, ktorej sa nedotkol náhly útok Islamského štátu v roku 2014. Džabár Alí Luajbí zdôraznil, že decembrová úroveň exportu neovplyvní záväzok Iraku zredukovať dennú ťažbu v súlade s dohodou Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o tom, že kartel od začiatku januára zníži produkciu o 1,2 mil. barelov denne.


Minister ropného priemyslu dodal, že Irak, ktorý je druhým najväčším producentom ropy v rámci OPEC-u, už začal s opatreniami na redukciu ťažby o 200 tis. barelov na 4,351 mil. barelov denne. Luajbí zároveň vyjadril spokojnosť s tým, že terajšia cena ropy sa nachádza na úrovni zhruba 53 USD za barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona