Irak sa opätovne zaujíma o slovenské Boženy

NETKY.SK • 25 Január 2018, 12:08 • 2 min
Irak sa opätovne zaujíma o slovenské Boženy

BRATISLAVA - Spoločnosti WAY INDUSTRIES sa črtá možnosť ďalšej spolupráce s irackou armádou. Krupinskí strojári vidia v tejto arabskej krajine významný obchodný potenciál.

slovakia

left justify in out

„Dostali sme signál z Iraku, aby sme boli pripravení. Teritórium z minulosti veľmi dobre poznáme. Po oslobodzovacom boji by sa malo vyčistiť územie pre civilistov. Slovenský odmínovač Božena vie byť z hľadiska bezpečnosti a ochrany života irackého obyvateľstva veľmi nápomocný," uviedol generálny riaditeľ WAY INDUSTRIES Jozef Marinič.

Slovenské odmínovače pôsobia v Iraku už viac ako pätnásť rokov. Miestnej armáde pomáhajú od roku 2001. „V Iraku máme spolu 28 kusov odmínovacej technológie, z čoho deväť kusov bolo nasadených v Kurdistane a 19 kusov v Južnom Iraku. Z produktového hľadiska išlo o verzie Božena 3 a Božena 4," konkretizoval Marinič.

Boženy okrem klasického odmínovania robili v tejto arabskej krajine aj prieskumné práce. Aktívne boli v irackých regiónoch Soran, Dohook, Sulaymania, Basrah a Al-Fallujah. Okrem štandardných dodávok poskytli krupinské strojárne irackej armáde aj školenia vojakov, poradenstvo, inšpekčné a diagnostické výkony.

„V Krupine sme mali na konzultáciách 23 členov irackej armády. S krajinou máme veľmi úzke a dobré kontakty. O kvalite slovenských odmínovačov v teritóriu svedčí aj to, že doteraz nemuseli prejsť zásadnou generálnou opravou. Pre irackú armádu však máme v ponuke už inovované verzie Boženy, ktoré posunú odmínovacie práce vpred," uzatvoril J. Marinič.

Slovenské odmínovacie systémy Božena predstavila spoločnosť WAY INDUSTRIES celosvetovo po prvýkrát v roku 1993. Tento odmínovač pôsobil v rámci globálnych mierových operácií nielen v Iraku, ale aj v Afganistane, Etiópii, Kosove, Chorvátsku, Nigérii či na Srí Lanke. Pozitívne referencie na systém Božena eviduje spoločnosť celkovo z viac ako 35 krajín sveta.

Manažmentom vlastnená spoločnosť WAY INDUSTRIES vznikla v roku 2009. Firma pokračuje v Krupine vo výrobnom programe špeciálnej, stavebnej a odmínovacej techniky. Výrobné portfólio tvoria predovšetkým šmykom riadené nakladače, odmínovacie a bezpečnostné systémy. Takmer 94 % celkovej produkcie smeruje na export. WAY INDUSTRIES zamestnáva zhruba 230 pracovníkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona